Karacadağ Kalkınma Ajansı Kar Amacı Güden Kuruluşlara Yönelik Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı

 

Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı’nın amacı, Diyarbakır ve Şanlıurfa Bölgesi’nde yenilikçi ve modern yöntemler kullanılarak sanayi ve tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi, hizmet sektöründe turizmin teşvik edilmesi, sanayi, tarım ve turizm sektörlerindeki işletmelerin rekabet güçleri ile sanayi ve tarım sektörlerindeki işletmelerin ihracat kapasitelerinin arttırılması, böylece yeni istihdam olanakları yaratılarak işsizlik ve yoksulluğun azaltılmasıdır.

Bu Amaç Doğrultunda Desteklenecek Projeler İçin Öncelik Alanları

Öncelik 1: Turizm, sanayi ve tarıma dayalı sanayiye yönelik üretim yapan işletmelerin mal ve hizmet üretimi ve pazarlaması ile beşeri ve fiziki kapasitelerinin arttırılması ve geliştirilmesi.
Öncelik 2: Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi ve gıda güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmaların desteklenmesi.
Öncelik 3: İşletmelerde kalite yönetim sistemlerinin kurulması ve ilgili ulusal ve uluslararası belgelerin alınmasının sağlanarak hizmet ve ürün kalitesinin arttırılması.
Öncelik 4: İşletmelerde yeni üretim teknolojilerinin uygulanması, bilgi teknolojileri altyapılarının geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması, işletmelerin yenilikçi faaliyetleri ile rekabet ve ihracat güçlerinin arttırılması.
Öncelik 5: Mevcut işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesi ve istihdam kapasitelerinin arttırılması.
Öncelik 6: Bölgede işsizliğin azaltılması için emek-yoğun iş kollarının desteklenmesi.
Öncelik 7: Bölgede üretilen tarım ve sanayi ürünlerinin özellikle Irak ve Suriye’ye ihracatının arttırılması.
Öncelik 8: Sanayide çalışan KOBİ’lerin büyüme ve birleşmelerinin teşvik edilmesi, verimliliklerinin arttırılması, yeni iş kurma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi.
Öncelik 9: Bölgede bulunan sanayi, tarıma dayalı sanayi ve turizm sektörlerindeki atıl durumda bulunan tesislerin kapasitelerinin değerlendirilerek kullanılabilir hale getirilmesi ve ekonomiye kazandırılması.

Proje Konuları:
* Turistik tesis açılması veya mevcut turistik tesislerin kapasitesinin arttırılması.
* Organik ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve pazara sunulması.
* Tarımsal ürünleri işleme tesislerinin kurulması veya mevcut tesislerin kapasitelerinin arttırılması (un ve çırçır fabrikası hariç). Örneğin, meyve-sebze işleme, kurutma, paketleme tesisi kurulması, makarna ve bisküvi üretim tesisleri kurulması, bakliyat eleme, işleme ve paketleme tesisi kurulması… gibi.
* Bitki ve hayvan ıslahına yönelik laboratuvarların kurulması veya mevcutların kapasitelerinin arttırılması ve geliştirilmesi.
* Gıda analiz laboratuvarı kurulması veya mevcutların kapasitelerinin arttırılması ve geliştirilmesi.
* Tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanması.
* OSB veya KSS’de mesleki eğitim merkezi oluşturulması.
* Konfeksiyon atölyesi kurulması veya mevcut konfeksiyon atölyelerinin kapasitesinin arttırılması.
* Turizm amaçlı hediyelik eşya veya yöresel el sanatları üretim atölyelerinin kurulması.
* Tarım ve sanayi ürünlerinde ihracata yönelik marka oluşturulması.
* Et ve et ürünleri işleme tesislerinin kurulması ve mevcutların kapasitelerinin arttırılması ve geliştirilmesi.
* Süt ve süt ürünleri işleme tesislerinin kurulması ve mevcutların kapasitelerinin arttırılması ve geliştirilmesi.
* İşletmelerin üretim ve ihracat kapasitesitelerinin arttırılması.

Yukarıda sayılan faaliyet türleri, başvuru sahiplerine örnek olmaları amacıyla sunulmuş olup, desteklenecek faaliyetler bu örneklerle sınırlı değildir. İçerik açısından mali destek programının öncelikleri kapsamında olup yukarıda sayılmayan faaliyet türleri için de başvuruda
bulunulabilir.

Mali Kaynak
Bu program kapsamında desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 12.500.000,00 TL’dir. Karacadağ Kalkınma Ajansı, bu program için ayırdığı kaynakları kısmen veya tamamen kullandırmama hakkını saklı tutar.

Asgari Tutar 30.000,00
Azami Tutar 500.000,00
Hiçbir destek, projenin toplam uygun maliyetinin % 25’inden az ve % 50’sinden fazla olamaz.

Mali Destek Programına Kimler Başvurabilir

TRC2 Bölgesinde ( Diyarbakır, Şanlıurfa) yasal olarak kayıtlı veya merkezlerinin ya da yasal şubelerinin TRC2 bölgesinde bulunması, başvuru tarihi itibariyle bir önceki mali yıl için bilanço/işletme hesap özeti sunabilen ve yapılandırılmış borçlar hariç olmak üzere vadesi dolmuş veya ödenmemiş hiçbir sosyal sigorta primi ve vergi borcu olmaması kaydı ile; 18.11.2005 tarih ve 25997 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan KOBİ tanımına uyan (Yıllık iki yüz elli kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hâsılatı ya da mali bilançosu yirmi beş milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler) firmalar başvuru yapabilecekler.

Proje Süresi: Azami proje süresi, 12 aydır. Bu süre, sözleşmenin tüm taraflarca imzaladığı günden bir sonraki gün itibariyle başlar.
Başvuruların alınması için son tarih 04.06.2010 saat 17.00’dir.

Ayrıntılar için bizimle irtibata geçebilirsiniz..
 

HİBE PROGRAMLARINA GERİ DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ..